مفهوم برخی اصطلاحات فنی که در سایت شرکت دیرگداز جم آمده است، در این صفحه به صورت خلاصه مطرح شده است:
فضایی که توسط مواد نسوز (دیرگداز) ازمحیط جدا شده تا به وسیله انواع مختلف انرژی دمای آن به حد مورد نیاز برای گرم کردن و یا حتی ذوب و تبخیر مواد یا محصول برسد را کوره می گویند. انرژی مصرفی معمولا سوخت های فسیلی( زغال سنگ، کک، گاز طبیعی، نفت، گازوِیل ومازوت) و یا سوخت های پاک(انرژی الکتریکی، پلاسما و...) می باشند.
هرگاه کوره ها توسط انرژی الکتریکی و به روش القاء جریان الکتریکی (induction) برای گرم کردن یا ذوب فلزات استفاده شوند، به آنها کوره القایی می گویند. کوره های القایی اگرچه گران هستند اما تمیزترین محیط ذوب و سریع ترین فرآیند ذوب صنعتی را باعث می شوند.
خاک های نسوز (Refractory mix):
مخلوط فیزیکی مواد اولیه نسوز و یک سری افزودنی ها را خاک نسوز می گویند و از نظر مواد اولیه یا خشک و تر بودن به چند دسته تقسیم می شوند و معمولا به روش کوبیدن یا ویبره کردن مصرف می شوند.
جرم نسوز(جرم های ریختنی نسوز):
مخلوط فیزیکی مواد اولیه نسوز و افزودنی ها به طوری که خاصیت هیدراسیون داشته باشند را جرم نسوز گویند. در بازار به آنها بتن نسوز می گویند اما فرق اساسی با بتن معمولی دارند و بعضی مواقع تا 10-15 نوع مواد مختلف را تشکیل می دهند. مانند جرم های ریختنی معمولی، کم سیمان، خیلی کم سیمان
فلزی است که از ترکیب آهن و کربن تشکیل شده و طبق دیاگرام درصد کربن آن بالاتر از 2% است، خواص ریخته گری ارزان و انواع چدن خاکستری-نشکن و مالیبل-سفید و آلیاژی و غیره سبب مصرف زیاد آنها در ماشین سازی و صنعت گردیده است.
فلزی است از ترکیب آهن و کربن و استحکام بالای آن سبب شده تنها فلز بی رقیب در صنعت ساختمان باشد. در بازار به آهن می گویند، اما آهن بدون کربن ارزش صنعتی ندارد. از چدن کوره بلند در کنورتور برای تولید فولاد استفاده می شود و ضمنا با ذوب قراضه های فولادی و آهن اسفنجی در کوره های القایی نیز فولاد ساختمانی یا کم آلیاژ تولید می شود.
بتن نسوز(Refractory Concrete):
جرم های ریختنی نسوز نام دیگر آن است که از مخلوط خشک مواد نسوز و آب بدست می آید.
فرایند گرمایشی مواد نسوز تا رسیدن به استحکام بالا و تشکیل باندهای شیمیایی و سرامیکی را زینتر گویند و در فارسی به آن گرما آرایی هم می گویند.
روشی برای نصب خاک های نسوز در محل مصرف است که به روش دستی یا دستگاهی( ویبره) انجام می شود.
(Steel casting)فولاد ریزی
فولادریزی یا ریخته گری فولاد روشی برای تولید قطعات با شکل خاص بوده که ضمن تهیه مدل و قالب و ریختن فولاد مذاب انجام شد.
برای تولید انواع پروفیل، لوله و مقاطع مورد نیاز در صنعت ساختمان سازی، ابتدا شکل اولیه را با آنالیز مشخص و به روش ریخته گری مداوم در قالب فلزی سرد شونده تولید کرده که به آن شمش می گویند. سپس شمش ها را به وسیله نورد سرد یا گرم به اشکال مختلف پروفیل، لوله و ورق در می آورند.